Прокуратурата: Целта на взривовете е била да се провали износ на боеприпаси

Разследват руска следа за взривовете в заводи и складове за боеприпаси у нас

28.04.2021 | 19:15 Редактор: Жаклина Иванова

Разследват руска следа за взривовете в заводи и складове за боеприпаси у нас. Отново беше намесена оръжейната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев. Според прокуратурата целта на взривовете е била да се провали износ на боеприпаси към Грузия и Украйна. Реакцията на Русия не закъсня.

"В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев", заяви говорителят на главни прокурор Сийка Милева.

Взривовете, за които се смята, че са свързани са четири за последните 10 години. Първият от тях от ноември 2011 година край село Долни дол. Два случая през 2015 година в складове в село Иганово, собственост на ВМЗ Сопот. Четвъртият - от миналата година край Мъглиж. Общото между тях е, че била унищожена продукция, собственост на "ЕМКО". Тя, според държавното обвинение, е била предвидена за износ в Грузия и Украйна. При тези взривове се наблюдава и еднакъв почерк - всичко започвало с пожар.  

"Като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за детониране на снарядите", добави Милева.

В официална позиция от оръжейното дружество заявиха, че прокуратурата манипулира информацията за взривовете.

Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар. Откровена лъжа е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т. ч. за Грузия. Остра реакция дойде и от Москва.

"Оказва се през последните 10 години или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в случилото се, или през цялото време са знаели какво се случва, но поради някаква причина не са го оповестили публично", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

От българската прокуратура обясниха, че работят съвместно с чешките си колеги за установяване на връзка с взривовете в склад за боеприпаси през октомври 2014 година във Върбетице

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
правосъдие
преди 2 години
Основният въпрос е защо нашата прокуратура се сети за тези взривове едва сега? До този момент разследване не е ли имало? Или прокуратурата ни чака политически удобният момент за да повдига обвинения? Защо още не е обявено името на "бизнесмена" с незаконния павилион в София, от чийто кабел загина 16-годишно момче? Толкова ли е важен този човек? Или се прикрива една корупционна практика, продължила повече от 20 години? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Светлана
преди 2 години
Със взривовете се прикриват далаверите. Сигнализирай за неуместен коментар