Вторият мандат. Радев дава време на ИТН, Борисов: Тече задкулисие

Сега държавният глава дава повече време

24.04.2021 | 13:38 Редактор: Юлия Христова

Президент и премиер в оставка - в задочен спор за връчването на втория мандат и излъчването на ново правителство. Според Румен Радев Народното събрание трябва да получи шанс да продължи да работи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна обвини държавния глава, че съзнателно "се мотае" . Ясно ли е вече кога ще бъде направен втори опит за съставяне на кабинет? 

След неуспешния първи опит за съставяне на кабинет, президентът трябва да завърти рулетката за втори път. И макар че първият мандат беше връчен само ден след консултациите на "Дондуков“ 2 – сега държавният глава дава повече време. 

"Няма срок за втория мандат, парламентът да работи енергично, защото българите очакват решения от това Народно събрание. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа", посочи Радев.

Ако не бъде излъчено правителство от този парламент – ще се стигне до служебен кабинет, назначен от държавния глава. Все още обаче такъв не е изготвен.

"Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", допълни президентът.

Реакцията на премиера в оставка не закъсня. 

"Нямало законов срок. Нали бързахте за правителство? Имате 165 депутати – действахте още в понеделник. Сега тече задкулисието", заяви Борисов. 

Борисов прогнозира, че вторият мандатоносител няма да води преговори за правителство.   

"Няма да има дебат. И от "Бистрица" искаха да играят с "Реал", ама те казаха не. Страх", подчерта той. 

И предупреди, че при повторни избори ще търси отговорност от лидера на "Има такъв народ".

"От днес нататък депутатът Слави Трифонов носи цялата отговорност. И всеки ден ще му го напомнят. И когато ги касират, ще го обвиним в задкулисие с Радев", допълни още премиерът. 

Пред младежкия актив на партията Борисов даде заявка за смяна на част от досегашните кметове от партията с нови лица на следващите местни избори. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по темата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 3
От суверена
преди 3 години
Някой да е питал Тиквуна за нещо? Нали уж беше обикновен гражданин, дето ще си гали кучетата и ще се кръсти на иконите си? Не спряхте да ни го тикате пред очите и на лягане и на ставане, то бива, бива близане, ама чак толкова...айде обръщайте палачинкате, че други идват. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 0
Аве
преди 3 години
Сега се правят сделки под масата - за кой колко от баницата, и т.н. ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
Ето ме
преди 3 години
Перфектен, както винаги! Сигнализирай за неуместен коментар