Уволниха дисциплинарно доцент от УНСС, изразил несъгласие с политическа агитация

В негова подкрепа започна и онлайн петиция, която до момента е събрала над 4000 подписа

23.04.2021 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

Подписка в защита на дисциплинарно уволнен преподавател от Университета за национално и световно стопанство. В навечерието на парламентарните избори, доц. Мартин Осиковски подаде оставка от всички ръководни постове в учебното заведение. Причината за реакцията му е посещението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тогава кандидат-депутат. 

Преподавателят изрази и възмущението си в социалните мрежи. 

"Политическият агитпроп няма място на университетска територия. Беше допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за ЖипкаТВ. СРАМ", написа в социалните мрежи доц. Мартин Осиковски. 

20 дни по-късно последва дисциплинарно уволнение. Мотивът- разпространение на неверни твърдения, които уронват престижа на учебното заведение. 

"Самите обвинения са доста тежки, в някои медии имаше обвинение за политически слугинаж и други неща, които няма как да бъдат приети, ако това остане без последствия , без реакция, това означава, че наистина има такива неща", заяви ректорът на УНСС проф. Димитров

В интервю след случилото се - доц. Осиковски заяви, че с изразената си позиция е защитил доброто име на академичната общност и институцията наречена университет.

"Тя е различна от всички други институции, тя не е предприятие, университетът означава общност. Когато в техните редици се появят надигащи се гласове на несъгласие, на притеснение, на загриженост, дори малко по-шумна, то тогава тези гласове винаги са свидетелство за наличие на добър вътрешен имунитет", коментира доц. Мартин Осиковски.

От университета обясниха още, че РИК вече се е произнесла, че агитация при посещението в новопостроения корпус на университета няма, въпреки че се е случило два дни преди изборите.

"Разрешението за ползване беше получено на 30 март. Така че нито е имало рязане на лентички, нито строени студенти в шпалир", подчерта проф. Димитров. 

В подкрепа на преподавателя започна и онлайн петиция, която до момента е събрала над 4000 подписа.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК