ГЕРБ върна мандата! Митов: Партиите проявиха политическа незрялост

Бяхме подготвени с политики и разговори по тях, каза още той

23.04.2021 | 10:45 Редактор: Никола Симеонов

Коалицията ГЕРБ-СДС върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство. 

"ГЕРБ-СДС направи честно и прозрачно усилие да проведе разговори. Бяхме подготвени с политики и разговори по политики. За съжаление, партии, с които смятахме да водим разговори, проявиха политическа незрялост. Решихме да не бавим мандата и да го върнем. Следваме конституционната процедура", заяви Даниел Митов пред държавния глава.

"Когато най-голямата парламентарна група, спечелила изборите, предложи разговори, отговорното поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да кажат. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и за мен е откровена политическа незрялост. Емоциите от лятото са си емоции от лятото, а институционалният разговор е различно нещо", посочи кандидат-премиерът на ГЕРБ.

"Когато хората са отредили местата на парламента, не може да се заобикаля най-голямата парламентарна група", категоричен бе Митов.

На България е нужен стабилен кабинет и цялата политическа отговорност за неговото съставяне лежи върху "Има такъв народ", стана ясно още от думите му. 

Решението на ГЕРБ дойде след заседание на Изпълнителна комисия на партията, свикано в дома на лидера ѝ – Бойко Борисов. Отказа от разговори на "Демократична България" и "Има такъв народ" премиерът в оставка си обясни с безотговорност. С

"Провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Решили са с писмо добре. Ние ще запомним това, което направиха. Те искат да има мъгла, да могат да излизат под сенките, да лъжат, да подвеждат и след два месеца ще има предсрочни избори и ще се озовем в същата ситуация", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Затова според Борисов от "Има такъв народ" няма да приемат мандата. 

"Те няма да направят правителство. Страх ги е. Няма да постъпят отговорно като нас", категоричен е Борисов. 

Въпреки това от ГЕРБ са готови да подкрепят "Има такъв народ" при ясна структура на правителство. И по още една причина: ГЕРБ трябва да подкрепи "Има такъв народ", а останалите нови партии да седят възможно най-дълго в парламента, за да видят хората какво са избрали. 

Очаква се вторият мандат на "Има такъв народ" да бъде връчен през следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК