Зов за помощ: Медицинска сестра остана без дом след пожар в София

Целият блок има нужда от средства за ремонт

22.04.2021 | 14:06 Редактор: Десислава Атанасова

70-годишната жена остана без дом след пожар. Съседите ѝ също се нуждаят от помощ. Една от плочите между етажите е пропаднала, а материалните щети са големи за целия блок.

На 10 април тази година избухва голям пожар в столичния квартал "Хиподрума". Оказва се, че пламъците са в апартамента на 70-годишната Снежинка, която била при съседка, а когато се прибира в дома си разбира, че той гори. 

С болка си спомня ужасяващата нощ, от която ѝ остава само кучето Роки.

"Видях 2 малки пожарогасители от коли. Питам защо са тук. Бяха 3-4 млади мъже и единият казва: Има пожар. Къде гори - При тебе гори", разказва Снежина.

Едното ѝ куче бяга през пламъците, а другото скача през прозореца, за да се спаси. Скочилото куче първоначално оцелява, но за съжаление има прекалено много рани и изгаряния и губи битката за живот. 

"Аз живея при съседката, на която помагах. Нямам думи да благодаря и поклон правя пред тази жена, защото тя веднага се отзова и фактически аз останах при нея", допълва още жената.

Съседи, познати и непознати веднага се отзовават и даряват дрехи, обувки, хранителни продукти. Жителите на сградата и доброволци веднага се залавят да изчистят апартамента. Антония живее 2 етажа над пожара и е първият човек подал сигнала.

"През банята подуших дим, но не знаех откъде идва и започнах да разпитвам съседи. Като разбрахме, че има пожар, с моя приятел се върнахме, за да вземем животните си и това ни вкара в капан", споделя Антония Тотова.

Щетите от пожара са големи за целия блок. Проблеми има и в общите части. Пропаднала е плоча, която компрометира сградата. Според обитателите това е най-спешният проблем, който трябва да бъде решен.

"Съвместно с ръководството на "Пазари Юг" на територията на пазар "Красно село" ще бъдат поставени дарителски кутии, в които всеки ще може да остави своята помощ", заяви Цанко Донков.

Като медицинска сестра Снежинка цял живот помага на хората, а сега разчита на тяхната помощ. Открити са две дарителски сметки за помощ на жената и нейните съседи. А днес се очаква да излезе и докладът на пожарната и да стане ясна причината за инцидента.

Сметката за дарения за изгорелия апартамент на Снежинка:

Титуляр: Снежинка Николаева Гамджалиева - Кривошиева

IBAN: BG38UNCR70001524373010 BIC: UNCRBGSF

Сметката на легитимно избран на Общо събрание на Етажната собственост, представител на другите пострадали в пожара:

Титуляр: Антония Рангелова Тотова

IBAN: BG59STSA93000027911651 BIC: STSABGSF 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК