Кирилов: ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск за Janssen

Продължават оценките и за AstraZeneca, заяви директорът на Агенцията по лекарствата

22.04.2021 | 11:00 Редактор: Десислава Атанасова
Кирилов: ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск за Janssen

"Европейската агенция за лекарства продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини", съобщи директорът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов на седмичния брифинг на здравните власти. 

"В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на Janssen след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от ЕС да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат. Миналата седмица пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес очакваме информация за следващата доставка", заяви директорът на Агенцията по лекарствата.

Продължават оценките и за AstraZeneca. 

"Днес ще се състои ваксинационен съвет, на който ще бъде решено как да се действа с ваксината на Janssen, както и дали можем да си позволим да стартираме пета фаза от ваксинационния план", допълни още той.

По отношение на останалите ваксини, които още нямат разрешение за ползване, Кирилов обясни, че се чака резултат.

"Очакванията са за становище на ЕМА през юни или юли. Продължават преговорите с производителя на китайската и руската ваксина. Няма актуализация на информацията спрямо миналата седмица. Очаква се да бъде извършена инспекция на място в Русия през май, след което ще получим информация и за това кога се очаква официалното становище", добави още директорът на Агенцията по лекарствата.

Относно доставките на ваксини у нас, той изрази надежда, че през следващите седмици те значително ще се увеличат.

"Имаме потвърждение за 5,5 милиона дози, които да бъдат доставени до 2 месеца", каза още Кирилов и увери, че Modernа също вече ще доставя всяка седмица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК