Любопитни данни: Колко плащат партиите за заплати и какви субсидии прибират

От БСП са първи по приходи от членски внос

21.04.2021 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова
Любопитни данни: Колко плащат партиите за заплати и какви субсидии прибират

Най-новата партия в парламента - тази на Слави Трифонов, е платила едва 2000 лв. за заплати през миналата година. Това показва отчетът ѝ пред Сметната палата.

За сравнение, през 2020 година ГЕРБ са отделили 2,7 млн. лв. за заплати на своя партиен апарат. Разходите за трудови възнаграждения на БСП са малко под 2 милиона лева, а на ДПС - милион и 200 хиляди. 

В общите разходи отново ГЕРБ са на първо място със 7,5 млн. лв. БСП са по-скромни с малко под 100 хиляди лева. Следват "Има такъв народ" с под 50 хиляди лева. А тъй като коалицията "Изправи се! Мутри вън!" беше създадена в навечерието на изборите, в отчета на Сметната палата фигурира само част от нея - "Движение България на гражданите" с 23 хиляди лева. 

По дарения първи са БСП, с над 1,4 млн. лв, но от партията са изтъкнали, че става въпрос за дарения от депутати. "Да, България" са втори с 225 хиляди лева. Следват "Демократи за силна България" с 31 хиляди лева.

Очаквано, БСП са първи и по приходи от членски внос - над 1 милион лева. След тях са ГЕРБ с под половин милион и ДПС със 184 хиляди лева. 

Относно субсидиите, получени през 2020 година, най-много са получили от ГЕРБ - 7,62 млн. лв. Втора е БСП са над 3 милиона лева и ДПС с 2 милиона.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК