ГЕРБ покани ДБ да разговарят, търси подкрепата на партията (ОБНОВЕНА)

С ДБ сме от едно европейско политическо семейство, коментира Митов

21.04.2021 | 12:04 Редактор: Жаклина Иванова

ГЕРБ-СДС, които вчера получиха мандата за съставяне на правителство, още днес поканиха на разговори ДБ, за да търсят подкрепа от тях.

Срещата им е насрочена за този следобед, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според кандидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов политически партии, които обявяват, че не искат да разговарят с ГЕРБ, са в търсене на "сламен човек".

Той обясни, че е естествено да търсят подкрепата на ДБ, защото в нейния състав влиза ДСБ, която е член на ЕНП.

"Философски и идеологически това са колегите, с които трябва да започнем, тъй като сме от едно европейско политическо семейство. Това е принципен въпрос, по който смятам, че не са нужни повече обяснения. Слушам от сутринта за разни сламени човеци и искам да ви дам кратка дефиниция на това какво е "сламен човек". "Сламен човек" е този, зад когото не стои ясна политическа отговорност, зад когото не стои ясен политически субект, минал през избори, който може да носи тази отговорност за управлението на страната", коментира Митов.

Той отсече, че претендентите за министри в кабинет на ГЕРБ са доказали се хора, които са минали през избори, с ясен политически профил.

Според Митова става въпрос за политици, които могат да носят отговорност.

"Правителството на Любен Беров беше "сламен човек". Някой, който е подреден, без да е минал през избори. Сложен и зад него задкулисието върши, каквото си пожелае. За съжаление нашият анализ сочи, че в момента политическите партии, които обявяват, че не искат да разговарят с ГЕРБ, търсят подобен "сламен човек". Същото беше с правителството Орешарски", подчерта той.

"В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения  проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на "Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт", съобщиха от ДБ.

Утре предстои покана за разговори с представителите на ИТН, но засега тя среща отпор.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
хахах, трябва да са луди, точно пък ДБ да се сълласят Сигнализирай за неуместен коментар