Първанов: Президентът е силен с влияние и авторитет, да не забравяме миналото

Президентът представи новата си книга в НДК

18.04.2021 | 18:03 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Георги Първанов представи новата си книга "Пътуване към паметта. Разкази за политиката". В нея той пресъздава събития и анализира процеси, които намира за важни и определящи за българското развитие в годините на прехода. 

Страстта към историята на Георги Първанов и отдадеността му към политиката събуждат миналото и проправят път към паметта за важните събития и моменти от българската история и политика. Той не за първи път посяга към перото и се надява, че един ден младите ще протегнат ръка към тази книга, за да опреснят спомените си. 

"Президентът е силен не с правомощията си, а със своето влияние и авторитет, тук са неговите лостове за въздействие. Аз съм се стремял да го доказвам", категоричен е президентът Първанов.

"Ако искаме да вървим напред, не бива да забравяме своето минало", допълни той.  

В "Пътуване към паметта" Първанов иска да покаже, че България е имала и има успехи в изграждането на дипломацията и достойното присъствие в Европа. 

"Много е лошо, когато политическият дебат в страната, а това се случва през целия преход, минава през разправиите по миналото. Хората искат да видят нещо разумно. Аз бях част от един успешен период за България и това се дължи не толкова на мен. Царят беше премиер, по чието време имаше спокойствие, просперитет", подчерта Първанов.

И въпреки че споделя, че не дава непоискани съвети, неговите колеги са категорични, че е добре да се чуват думите му. 

"Той е човек, който може да води хората, да проправя път. Човек, който е смел в своите решения, има куража да ги отстоява. Има нужда от този дипломатичен тон, който Първанов наложи. Тази комуникация, която поддържаше между политици, сега липсва и това няма да ни даде широк хоризонт", сподели политикът Весела Лечева.

"Той зададе някои стандарти, два мандата,които не виждам как ще бъдат достигнати. Има неща, на които той постави начало - те са следвани от неговите наследници. Споменът за неговите два успешни мандата ще надживее тези политици", добави проф. Пламен Киров.

И все пак президентът Първанов има призив към сегашните народни избраници. 

"Не бива да мислят, че са над всичко и знаят повече от всички, в моята работа съм ползвал много добри експерти, юристи, дипломати. Искам да видя сегашните държавници, обградени със силни екипи, които да им помагат при решението на кризите", допълни той.

Признава, че политиката му е взела повече, отколкото му е дала. 

"Не можах да участвам в отглеждането на моите синове, но сега съм много съпричастен към отглеждането на внуците ми", сподели Първанов.

Оптимист е, че след най-голямата зима идва пролетта, както и, че ще има бъдеще за младите хора в България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК