Отпуснаха 2 млн. лв. за реконструкция на митрополията във В. Търново

Тя вероятно ще бъде превърната в колеж за подготовка на светски и богословски кадри

16.04.2021 | 19:27 Редактор: Никола Симеонов

2 милиона лева одобри правителството на последното си заседание за реконструкция на сградата на старата митрополия във Велико Търново. Митрополит Григорий вече има амбициозна идея да превърне сградата в колеж за подготовка на светски и богословски кадри.

На 14 април правителството отпусна крупни суми за ремонт на храмове, сред които и 2 млн. лева за сградата на бившата митрополия във Велико Търново. Премиерът в оставка Бойко Борисов лично съобщи новината преди дни в старопрестолния град след като се черкува в катедралния храм. 

"Два милиона отпуснахме, за това, което е поискал владиката с писмо - за старата митрополия. Говорихме преди две седмици и поехме този ангажимент към Видин, Търново и Пловдив", заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Сградата е с голяма историческа стойност, по времето на социализма е национализирана. В началото на 90-те години държавата я връща обратно на църквата, но в много занемарен вид. 

"Едно от нещата, които беше за Търново много важно е – старата митрополия да бъде възстановена или укрепена. Тези два милиона ще свършат нещо и съм благодарен и с поклон към целия Министерски съвет! Ние вече имаме в епархията над 35 храма нови направени!", каза Великотърновският митрополит Григорий

Мечтата на Великотърновския владика е да превърне ремонтираната сграда в колеж, в който деца и младежи да учат богословие и светски предмети като земеделие, счетоводство, деловодство и горско дело. 

"Тук не става дума само за сградата, моята мечта е да направим нещо като мини Рилски манастир! Мястото е три декара, това е удобно място за учебно заведение! Тези сгради наоколо те също хващат, защото там ще има място за пансион, за помощни лица, и за желаещи да се учат!", добави Великотърновският митрополит.

По първоначални изчисления, ще са необходими 5 млн. лева, като от дарения вече са събрани около 100 хил. Проектът е все още в идейна фаза. Предстои да се съгласува учебния план с просветното министерство.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК