Агов за 45-ото НС: Вероятно ще бъде съставено правителство с кратък живот

"Борисов 3" беше квазиавторитарно управление, смята журналистът

15.04.2021 | 21:52 Редактор: Здравко Черкезов

Тържествено заседание откри новото 45-ото Народно събрание, а в речта си пред новите депутати президентът Радев призова да бъде възстановен парламентаризмът в управлението. Но все още не е ясно дали ще успеят различните коалиции да изгладят различията си и да излъчат правителство.

"Най-вероятно ще бъде съставено правителство с кратък живот, за да има време да се свършат най-важните неща. На първо място трябва да се извърши промяната в Избирателния закон, така че да се разреши гласуването по пощата, което да позволи на 2 млн. българи в чужбина да гласуват", заяви журналистът и политик Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е от малцината, които защитават местенето на парламента в сградата на бившия Партиен дом. Според него няма по-голям символ на промяната от това да се премести "храма на демокрацията" в "храма на потисничеството". 

"За мен няма по-сериозно зачеркване на комунистическата история от преместването на Народното събрание, а отгоре на всичко там е по-удобно да се работи. Старата сграда изглежда като старото кино "Влайкова", изтъкна журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Агов смята, че парламентаризмът ще бъде възстановен и е на мнение, че отсъствието на Борисов, който от повече от година не е влизал в заседателна зала на НС, е подигравка.

"Борисов излиза в отпуск, защото не иска да се яви пред парламента. Пренебрежението към парламента потвърждава тезата, че това беше едно квазиавторитарно управление - еднолично управление на човек, който не съм сигурен, че има всички качества да управлява, освен да кара джип", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

В България има две политически течения - консерватори и реформатори, стана още ясно от думите му.

"Консерваторите искат да затворят статуквото в буркани, да го консервират и да си го сложат в мазето за собствена употреба, а реформаторите сега са на ход", подчерта журналистът.

По думите му, днешният ден е "свеж въздух" за българския парламентаризъм.

"Нахлу свеж въздух в старата сграда на парламента. Този свеж въздух трябва да нахлуе изобщо в политическия живот", категоричен е Агов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК