Проучване върху мишки: Комбинирането на ваксини е ефективно срещу Kовид-19

Според проф. Радостина Александрова комбинираното приложение може да доведе до по-добър имунитет

15.04.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

След тревожните новини за препарата на AstraZeneca ваксинационните пунктове в столицата днес останаха пусти. В "Александровска" болница разполагат с голямо количество дози от същия препарат. Има опасност обаче те така и да не бъдат поставени на никого. 

"Осезаем е отливът, за съжаление. Тъй като мисля, че така наречените притеснения са неоснователни", смята д-р Васил Михайлов от "Александровкса". 

До края на седмицата се очаква експертно становище от здравните власти у нас дали ще може ваксинираните с първа игла от векторната ваксина да си поставят втора игла от друг препарат. Според вирусолога проф. Радостина Александрова комбинираното приложение на ваксини може да доведе до по-добър имунитет срещу Ковид-19. Това показват проучвания върху мишки. 

"Може да се активират различни рамена на имунния отговор и да - предварителни експерименти с мишки показват, че подобна комбинация дава по-добър клетъчен имунен отговор, отколкото двете ваксини по отделно", обясни проф. Александровска.

Червената лампа за внимание обаче продължава да свети, докато комбинацията между двете ваксини не бъде одобрена от европейските регулаторни органи и не бъде подкрепена с множество клинични проучвания. В края на месец май се очаква да излязат първите такива изслседвания от университета в Оксфорд.

Самото проучване ще продължи поне година, но първите данни се очаква да бъдат изнесени още през месец май и всъщност това, което правят специалистите е, че те следят имунния отговор, както и комуралния чрез антитела, така и клетъчния в доброволците в това проучване", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Българските здравни власти ще имат позиция за кръстосано поставяне на ваксини След като има решение на европейско ниво.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК