По пътя на AstraZeneca: Настава хаос с ваксината на Johnson & Johnson

Южна Африка също спира използването на препарата

14.04.2021 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

Южна Африка също спира използването на ваксината на Johnson & Johnson. А Европейската агенция по лекарствата проучва случаите на нетипични кръвни съсиреци при жени, ваксинирани с препарата. 

Брюксел иска и отговор от компанията защо едностранно е решила да спре доставките за Европа.

Европейската агенция по лекарствата все още няма становище дали има връзка между американската ваксина и появата на тромбози. При сложени близо 7 милиона дози в Съединените щати, са регистрирани шест случая на кръвни съсиреци при жени между 18 и 48 години. Затова и американската агенция по лекарствата препоръча временно да се спре използването на препарата в Щатите. 

На този фон пристигна първата пратка на американската ваксина в Румъния - над 60 000 дози. Страната обаче все още няма да я прилага заради препоръката на американските власти. 

Компанията Johnson & Johnson обяви, че ще забави пратките за Европа, докато тече проучването на случаите с тромбоза. Затова и в Испания, която планираше да поставя еднодозовата ваксина на хора между 70 и 79 години, не дойдоха очакваните препарати. 

"Испанската агенция за лекарства е в постоянен контакт с Европейската агенция. Страната е подготвена да получи първата пратка от ваксината. И въпреки проблемите, каталунската фармацевтична компания не се отказва от плановете си да започне производството на препарата Johnson & Johnson през юни край Барселона", каза министърът на здравеопазването в Испания Каролина Дариас.

Първите дози от ваксината трябваше да пристигнат в Европа още в началото на месеца, но това стана едва във вторник.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК