Борисов: ЕС ни дава допълнителни 750 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Премиерът подчерта, че допълнителните количества ще пристигнат още през настоящия и идния месец

15.04.2021 | 18:05 Редактор: Здравко Черкезов
Борисов: ЕС ни дава допълнителни 750 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще получи България, благодарение на европейската солидарност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на извънредното правителствено заседание. 

Премиерът подчерта, че допълнителните количества ще пристигнат още през настоящия и идния месец, за да може да приключи процесът по ваксинацията у нас.

"Изказвам благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ежедневно и с огромни усилия работи за целия Европейски съюз", акцентира министър-председателят и подчерта ключовата роля, която председателят на ЕК има за осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. 

Определените за България допълнителни над 750 000 ваксини на Pfizer/BioNTech са от новата ускорена доставка от 50 млн. дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С това общият брой ваксини на Pfizer/BioNTech за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 млн..

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че осигурените допълнителни количества на ниво ЕС, които се разпределят на принципа на глава от населението за всички държави членки, са безспорен успех в общите действия на Европа срещу пандемията и поредното доказателство за солидарността в общността. Премиерът Борисов припомни също, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, което гарантира, че имунизацията ще върви с пълна сила.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК