Малдивите с нова инициатива: Ще ваксинират туристите при влизане в държавата

Понастоящем посетителите на страната трябва да предоставят отрицателен PCR тест за Ковид-19

15.04.2021 | 16:02 Редактор: Жаклина Иванова
Малдивите с нова инициатива: Ще ваксинират туристите при влизане в държавата

Малдивите скоро ще предлагат на своите посетители ваксинации при пристигане като част от инициатива, насочена към съживяване на тежко засегнатия туристически сектор в страната, обяви министърът на туризма, цитиран от CNBC.

Стратегията “3V”, която насърчава туристите да посетят страната, да се ваксинират и да се насладят на ваканцията си (“visit, vaccinate and vacation”), ще улесни посещаването на страната, коментира още министър Абдула Маусум.

Понастоящем посетителите на Малдивите трябва да предоставят отрицателен PCR тест за Ковид-19 и доказателство за хотелска резервация, за да получат достъп до страната. Маусум заяви, че Агенцията за защита на здравето ще направи изявление за влизането без ограничения на ваксинираните туристи "много скоро – може би тази седмица“.

Малдивите, държава архипелаг в Южна Азия, известна със своите тропически плажове, е силно зависима от своята туристическа индустрия. Около 67% от нейния брутен вътрешен продукт идва пряко или косвено от сектора.

Министърът на туризма отбеляза, че приоритетът на правителството е да гарантира на първо място, че цялото население на страната ще получи две дози от ваксините, пише investor.bg.

Но когато процесът приключи, страната ще бъде готова да ваксинира и пристигащите, обяви той.

До този момент около 53% от населението на Малдивите от общо 530 хил. души, са получили първа доза, сочи ваксинационният тракер на Ройтерс. Около 90% от работещите на първа линия в туризма са получили първата си доза, допълва Маусум.

Той не разкрива дали пристигащите ще се очаква да платят за ваксините, но е категоричен, че наличностите няма да са проблем. По думите му страната е получила дарения на ваксини от Индия, Китай и по схемата Covax на Световната здравна организация, която цели да гарантира, че разпределението на ваксините е справедливо. Малдивите са поръчали и допълнителни запаси от Сингапур.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК