Туроператори: Препоръката да не пътуваме до Малдивите е неоснователна

От посолството в Делхи са съобщили за 14 случая на поставени под карантина българи

23.03.2021 | 20:18 Редактор: Никола Симеонов

Здравните власти у нас разхлабиха режима за карантиниране на туристи. Завърналите се от почивка ще може да се освободят от карантината на 7-ия ден, ако имат два отрицателни PCR-теста.

А от външното ни министерство съветват да избягваме пътувания до Малдивите, заради няколко случая на поставени под карантина българи там. От туристическия бранш смятат препоръката за неоснователна.

От посолството в Делхи са съобщили за 14 случая на поставени под карантина наши сънародници през март. Туристическият бранш обаче е категоричен, че на островите се спазват всички мерки и е една от най-безопасните дестинации в момента. Въпреки препоръката, туроператорите ще продължат да осъществяват полетите и почивките. 

"Нямаме отказали се туристи в момента, след вчерашната публикация и дори имаме нови записани", заяви туроператорът Дарина Стефанова.

"Пътува им се на хората, че им се плаче, както се казва. Хора, които може би последната им дестинация би била Занзибар или Малдивите сега са тръгнали натам, просто защото няма накъде другаде", заяви Румяна Балтова от "Обединение бъдеще за туризма". 

Шансът за карантина на Малдивите е минимален според туроператорите, тъй като тестването, преди заминаване и след връщане, се извършва в България, освен ако избраната авиокомпания няма специално изискване. 

"Възможността въобще да бъде карантиниран е 0,0001 %, само ако прояви някакви симптоми", добави Стефанова.

От туристическите компании твърдят, че нямат информация за разболели се български туристи по време или след почивка на Малдивите. А дори и да има такава ситуация са категорични, че задължителният застрахователен пакет покрива всички непредвидени ковид-разходи.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК