Ще последва ли нова вълна от Ковид-19 заради занзибарския вариант?

Възможностите на болниците са пред изчерпване

21.03.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Новите случаи на коронавирус у нас са 2541. Положителните проби са 21% от изследваните, а директорът на РЗИ – София предупреди, че системата скоро ще е в колапс, ако се запази темпът на хоспитализации. А от понеделник новите противоепидемични мерки са в сила.

Възможностите на болниците са пред изчерпване, а медицинският персонал е на предела. Само за София заетостта на болници е почти 90%.

"Зависи как се изпълни локдаунът, но ако се изпълни по начина, който беше есента, очаквам максималният брой хоспитализирани да е преди изборите. И след 4 април, ако продължат мерките дотогава, да започне да намалява броят хоспитализиран", каза математикът Лъчезар Томов.

Британският щам е навлязъл дълбоко в страната, а според Томов може да последва вторична вълна от занзибарския вариант.

"Но 10 дни няма да стигнат, разбира се. Следващите 10 дни ще продължава да расте броят на хоспитализираните пациенти. В момента скоростта на нарастване е двойна спрямо миналата епидемия", допълни той.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе", заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

Дните аванс преди локдауна в понеделник са време за подготовка както за бизнеса, така и за семействата. 

"Трудно може да се намери баланс. Гледаме да правим, каквото правят другите страни. Гледаме да се справяме успешно. Като под успешно не смятам само поставяне под контрол на самата инфекция, но и минимални щети върху икономиката, защото на никой не му е безразлично какво ще се случи", каза още Кунчев.

А експертите казват, че сме позволили пандемията да се разрасне твърде много, за да се овладее лесно ситуацията сега.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
гхймнг
преди 3 години
Не само заради занзибарския! И заради френския и заради всички следващи, които био-инженерите в секретните лаборатории разработват... Сигнализирай за неуместен коментар