Пътят към София: Столицата все по-населена и все по-голяма

Намирането на работа е основният двигател на вътрешната миграция

13.04.2021 | 20:03 Редактор: Юлия Христова

През 1970 година в столицата живеят малко повече от 900 000 души. 

50 години по-късно, населението е почти удвоено. По времето на социализма хиляди семейства напускат родните си места и идват в София. За тях са построени големите жилищни комплекси. Така домът на Георги Лозанов се оказва заобиколен от панелни блокове. 

"Панелните блокове са пролетарски облик на града. Красиво беше, че много по-малко застроено, имаше много повече пространство и зеленина", каза медийният експерт доц. Георги Лозанов. 

И тогава, и сега намирането на работа е основният двигател на вътрешната миграция. 

"Това са хора, които по икономическа принуда са дошли тук. Не защо това е техният вътрешен мотив. Аз предполагам, че много от тях биха живели там, където са родени, ако това им носеше социална перспектива", допълни той. 

По-големите възможности привличат в София и бизнес дамата Ваня Червенкова. Родена в Пловдив, тя се мести в столицата, когато навършва 18.   

"Съвсем нормално е младите хора да се местят там, където могат да намерят работа, където могат да родят и да възпитават и да отгледат децата си. Било то в столицата или в други държави", посочи Ваня Червенкова.

Според Червенкова проблемът с демографския срив у нас е сериозен, а за това вина има държавата. 

Перипетиите пред младите семейства, решени да имат дете, са десетки. 

"Аз лично не бих се хванала да раждам. Ще ви обясня защо - защото със самото раждане младите семейства подават едни тежки молби и вие знаете с какви пари и с какви връзки се осигурява място в детската градина", заяви тя.

А право на по-добър живот има всеки. Там, където пожелае.  

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
24 rate up comment rate down comment 3
Тодор
преди 5 месеца
Аман от мякащи и врякащи селянки,дошли в София да търсят богати мъже!Простотията си личи отдалеч!Вместо това да се научат да работят и да развият малко интелект! Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 3
Бононо
преди 5 месеца
По-глупава статия с по-тъпи участници не съм чел, но това което е казала тази тор вмирисана не е рядко явление сред простите българки, бленуващи за смрадливата столица.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 3
антон
преди 5 месеца
Егати тъпата и безсмислена статия Сигнализирай за неуместен коментар
1
22 rate up comment rate down comment 4
бг смешки
преди 5 месеца
селяните прости напълниха София ! Сигнализирай за неуместен коментар