Пандемията върна хората на село: Хиляди българи смениха местожителството си

Населението в страната продължава да се топи

13.04.2021 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Населението в страната продължава да се топи. Това показват данните на Националния статистически институт. Големите градове стават все по-големи, а селата обезлюдяват. По време на пандемията обаче се наблюдава обратната тенденция, близо 200 хиляди българи са се върнали на село.

Половината от всички българи, променили местожителството си в рамките на страната миналата година, са се върнали на село. Светла и съпругът ѝ също избират селото пред града в пандемия. 

"Спокойствието е на първо място, има условия за детето. И по време на пандемия селото е най-удачният вариант. Детето не можеш да го затвориш на едно място, то има нужда от въздух", сподели Светла Владева.

Кметът на село Николово казва, че само за последните месеци населението се е увеличило с една трета. 

"По последни данни от ГРАО, около 3100 – 3200 човека са с настоящ адрес в с. Николово, а към 2900 са с постоянен адрес. Но това не е вярната цифра. Да не казвам една втора, но една трета са с адрес в Русе. Много млади хора си пазят русенската регистрация, за да могат да класират децата си в училища и детски градини в Русе", коментира кметът на село Николово Златан Ванев. 

Агенциите за недвижими имоти също отчитат сериозен ръст на продажбите в селата.

"От началото на пандемията я няма първо тази тенденция за сезонност, а целогодишно има такова търсене. Тук отварям една скоба, че говорим не само за къщи, а и за парцели. Тоест, и хора, които могат да си позволят строителство", сподели управителят на агенция за недвижими имоти Десислава Димитрова.

"Над 90% са млади семействата, които предпочитат да дойдат да живеят на село. И наистина много голям интерес има към имотите в селото. От миналата година от пандемията, от март месец, имаме над 700 – 800 човека, на които сме направили адресна регистрация, настоящ адрес", допълни Ванев. 

Друга положителна страна на пандемията е, че за пръв път в новата си история България има естествен механичен прираст. През 2020 година завърналите се сънародници са с около 6 пъти повече от напусналите страната.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК