Все повече села в Русенско са без банкомати, възрастни чакат с часове за пенсии

Пътуването до града също се оказва предизвикателство

11.04.2021 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Все повече села в Русенско са без банкомати. Това е наболял проблем за местните от години. Налага се възрастните да чакат с часове на опашка за получаване на пенсията си или да пропътуват километри до града. Нередовният транспорт обаче, още повече затруднява живущите в малките населени места.

Петранка чака пред пощата, за да си вземе пенсията, защото в селото й няма банкомат. Казва, че всеки месец ѝ се налага да чака много.

"Вече втори ден чакам, вчера е било ужас, не са стигнали парите, един човек не е успял да вземе парите", сподели Петранка Гецова.

В село Семерджиево повече от 3 години няма банкомат. Кметът споделя, че нееднократно са писали писма до банките с апел да бъде възстановен. 

"От 3 години ходим по мъките. Наистина имаме огромна нужда от такъв банкомат. Имаме над 100 пенсионери, които са с банкоматни карти, за възрастните в много трудно придвижването до града", коментира кметът на село Семерджиево Мюжгян Халилова.

Пътуването до града също се оказва предизвикателство. 

"Особено с тази пандемия няма и редовни автобуси. И няма как да отидат на обяд, трябва да чакат чак до вечерта, за да се приберат. Само и само, за да отидат да си изтеглят пенсиите", допълни тя.

В съседните села също няма банкомати. Кметът на село Ястребово предлага един банкомат да обслужва няколко близки села. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК