Ще изпусне ли България 12 млрд. лв. от Брюксел заради политически скандали?

„Дивангейт“ разтърси Брюксел

12.04.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Той отбеляза, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия е до края на април. Дончев отбеляза, че в момента се работи по версия, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК.

С Калоян Стайков, икономист от ИПИ, говорим в предаването „Брюксел 1“ за Националния план за възстановяване от ковид-кризата, по който чакаме 12 млрд.и който до 30 април трябва да подадем в Брюксел.

Скандалът „дивангейт“ се разраства. Евродепутати поискаха отговори от Турция, Анкара от своя страна обвини Брюксел за дипломатическия гаф. Припомняме, че Урсула фон дер Лайен бе оставена без стол по време на срещата между Ердоган, Шарл Мишел и председателя на ЕК и бе принудена да седне на диван, на няколко метра от другите преговарящи. Коментар по темата в предаването „Брюксел 1“ на бившия ни консул в Одрин Георги Димов.

„Вероятно не е било точно преценено, дали точно двамата заедно е трябвало да отидат“, казва Димов.

Оставяме настрана факта, че Шарл Мишел, като кавалер, можеше да отстъпи своето място на Урсула фон дер Лайен и той да се премести на дивана, с което би поставил в неудобно положение турския президент Ердоган.

„Настрана оставам и варианта, който не би трябвало да бъде изключен в международната политика и в международната дипломация.

Вариант, при който направо и двамата да си тръгнат, да станат и да си тръгнат. Можете ли да си представите, какво щеше да последва“, попита риторично Георги Димов.

Целите интервюта гледайте във видеото!