ЦИК получила 400 жалби в изборния ден

"Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина", заявиха те

11.04.2021 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова

На заключителна пресконференция след изборите Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведения вот на 4 април. Избраните в два района са посочили кой искат от тях искат да представляват.

Общо 24 нови депутати са направили такъв избор. 

Вече е ясно и какво е окончателното разпределение на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ/СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

"Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната", заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, което на предходни избори се е считало за максималното възможно число", обясни Димитров, цитиран от Investor.bg.

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново, съобщават още от ЦИК.

27% от избирателите са предпочели машинния вот, добавят от Комисията.

Според ЦИК тепърва предстои да бъде направен анализ, особено що се отнася до машинното гласуване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК