Илка Зафирова пред „Умно село“: Бях истинска “зоза”!

На 11 април Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод с великата актриса

08.04.2021 | 10:33
Илка Зафирова пред „Умно село“: Бях истинска “зоза”!

На 8 април енергичната и впечатляваща с таланта си Илка Зафирова празнува 80-годишен юбилей. В знак на уважение и почит към голямата актриса, на 11 април, от 19:30 часа Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата „Умно село“, в което една от големите дами на българското кино и театър е главно действащо лице. 

От лентата на времето ни маха едно чернооко момиче, силно гримирано, с цветни чорапи: „Вече не съм сигурна дали това съм аз... Но бях истинска “зоза”. Така навремето наричаха жените, които се обличаха по-ефектно. Бях екстравагантна във времена, в които всички бяха еднакво облечени. Не защото съм била революционерка от бебе, а по-скоро мисля, че това е някакъв личностен стремеж, да бъдеш по-различен...”.

Тя е магнетична, предизвикателна, някак не по български ярка, абсолютна индивидуалност, неотделима и немислима без груповия контекст от времето на своята младост - фамозното 60-то десетилетие на миналия век. Тя е: Илка Зафирова...

„Нещата от живота” на Илка (заглавието е заимствано от култовия филм на Клод Соте от 1969) са толкова много и толкова ярки: туистът и 60-тарският рок; Елвис и ранните Бийтълс; София с Руския клуб и Унгарския ресторант. Това са още: яркочервените чорапи на едно младо момиче; упадъчният грим по времето, когато режат плитки и подпечатват „на голо” минижупите; хипитата и танковете в Чехия; конспиративните прожекции в БИАД; това са Фелини и „Сладък живот”; Антониони, Трюфо, Годар и Тарковски. Това са разгорещените спорове по цели нощи в задимени квартири,  завършващи със скарване на живот и смърт – до утре вечер!; това е упадъчната западна филология и Les feuilles mortes на Жак Превер и Ив Монтан. Пазарджишкият театър, Пловдивският театър. Любовта. Верността. Предателствата...

В ролята на своебразни коментатори на събитията и живота на актрисата влизат верните приятели Герги Пенков-Джони, Георги Стоев-Джеки, Ицко Финци и Тодор Колев. Дъщерята на актрисата, Неда Кристанова, е в ролята на младата Илка Зафирова.

Епизода от документалната поредица „Умно село“ с участието на обичаната българска актриса Илка Зафирова – не пропускайте на 11 април, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Елеонора
преди 2 години
Добре че ви има! Благодаря ви! Сигнализирай за неуместен коментар