Преобразяването на паметник - право на протест или хулиганска проява?

Общински съветник от Благоевград осъди България в Страсбург

07.04.2021 | 14:15 Редактор: Десислава Атанасова

Общински съветник от Благоевград осъди България в Страсбург за 10 хил. лв. Причината- нарушено право на изразяване на позиция. Преди 8 години Калоян Ханджийски беше глобен от българския съд, затова че преобрази паметника на Димитър Благоев в дядо Мраз.

Навръх Коледа през 2013 година общинският съветник Калоян Ханджийски е арестуван и осъден, заради преобразяването на паметника на Димитър Благоев в Благоевград.

"Протестирайки срещу правителството на Пламен Орешарски – тогава поставих един чувал с надпис "Оставка" и шапка на така боядисания паметника на Д. Благоев - няколко пъти бях викан в полицията за справки и попълване на показания, които така чинно изпълних, и на третия път ме задържаха – абсолютно безумие- преспах 24 часа в килията на благоевградския арест -  последва бързо дело и бях глобен сто лева за хулигански прояви", разказва общинският съветник от Благоевград Калоян Ханджийски.

А 8 години по-късно той осъжда България в Страсбург за 10 хил.лв.

"Те намират най- общо, мотивите на съда – че това не е хулиганска проява, а е свободно фундаментално право на човек, да бъде изразено своето право на протест. Много съм щастлив от действията. Щастлив съм, защото е победа за България за демокрацията на България- вярвам че от тук нататък няма да има такива прецеденти", допълни още Ханджийски.
 
Част от жителите на Благоевград не споделят мотивите на европейския съд.

"Това е вандалщина, това не е нищо друго – това е мое мнения – може да съм в грешка", каза Иванка Балева.

Според други жители на града обаче, "не е хубаво да се драска", тъй като това е паметник на културата, и е част от историята на града.

 Ханджийски смята да дари спечелената от делото сума от 10 хил. лв. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 3 години
И тоя не е малко луд! От където и да го погледнеш е жертва на либерал демокрацията. Сигнализирай за неуместен коментар