Нова ера на солидарност след Covid-19

Ще има ли международен договор срещу пандемиите?

05.04.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Световни лидери и СЗО искат международен договор срещу пандемиите. Идеята беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Лидерите виждат новия договор като глобален пакт, подобен на този след Втората световна война. Същевременно - нови въпросителни около „Астра Зенека“ - необичайни кръвни съсиреци в мозъка бяха открити при хора след инжектирането им с ваксината. Това накара някои страни като Германия, Франция и Канада да ограничат използването на ваксината до най-възрастната част от населението, а Европейската агенция по лекарствата - отново да обсъди безопасна ли е ваксината. Всичко това коментираме в предаването "Брюксел 1" с д-р Станимир Хасърджиев и международния коментатор Милен Керемедчиев.

„Войната за ваксини в момента тепърва нараства. Ние не сме даже в пика на тази война за ваксини. Тя ще нараства в следващите месеци, когато една или друга държава започват да изостават“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Събирането на пет държави във Виена, които изостават с ваксинационния процес и се нуждаят от повече ваксини – какво е? Това е един опит, както четворката от Вишеград, да се създаде център за допълнително влияние и натиск върху Европейския съюз за постигане на конкретно локално решение на въпроси. Така въпросът беше решен с натиск върху ЕК“, казва експертът, като уточнява.

„Т.е. държавите се обединиха срещу ЕК и ваксините бяха отпуснати към тях. Това беше единно решение за натиск на тези пет държави. Отново казвам. Създават се локални центрове по интереси, които натискат ЕК за вземане на решения. Те не са добри за целия ЕС, но са добри за определена група държави“, категоричен е Милен Керемедчиев.

Какви са условията за ваксиниране на гражданите от други страни? За организацията на ваксинационния процес в Швеция разказва д-р Станимир Хасърджиев, генерален секретар на Европейско партньорство по здравеопазване.

„Ваксинират изключително само възрастни и болни хора. И няма значение дали си кмет, дали си журналист или учител, или каквато и да било друга професия“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ д-р Станимир Хасърджиев.

„Единственият подход, поради който можеш да получиш ваксина, е по точни и ясни критерии за това, какъв е рискът от смъртност при теб. Т. е. гражданите с по-голям риск от смърт при евентуална ковид инфекция имат предимство и само те имат достъп до ваксината. Там хората наистина чакат с огромно нетърпение да дойде моментът на ваксинацията им“.

Целите интервюта гледайте във видеото!