Борба за оцеляване: Кино Влайкова с нова прожекционна машина

През 1944 година по време на бомбардировките над Столицата сградата е почти заличена

03.04.2021 | 14:55 Редактор: Юлия Христова

С нова техника и обогатена програма, единственото останало в София квартално кино - Влайкова, отваря врати за четвърти път от началото на пандемията. Борбата за оцеляване обаче остава, тъй като покривът на сградата, в която се помещава киното тече.

Най-старото кино у нас, което никога не е сменяло адреса си, е кино "Влайкова“ в столицата. То е построено с дарението на учителката от Битолия, Мария Влайкова и е част от читалище "Антон Страшимиров-1926“.

"На 26 ноември 1925 година, госпожа Мария Влайкова съобщава желанието си да завещае на Министерството на просвещението новостроящият се салон за устройване на ученически кинематограф, който след смъртта и да се използва за културно просветни цели", каза актрисата Мая Новоселска.

Запленени от киното редица музиканти, актьори, хора от квартала и любители на "седмото изкуство“  даряват средства за съвременна прожекционна машина.

"Новата машина първо има образ, който не може да се сравни с предишната, второ има звук, който е великолепен и трето с предишната машинка можехме да прожектираме само филми които са на DVD. Хубавите филми, премиерите идват на DCP формат, а ние нямахме такава машина, сега можем да пуснем всеки филм, който влиза в България, всяка премиера и можем да мерим сили с всички кино салони в България", посочи режисьорът и председател на настоятелството на читалище "Антон Страшимиров-1926" Олег Ковачев.

През 1944 година по време на бомбардировките над Столицата сградата е почти заличена, за радост тогавашните собственици успяват да я съживят. Днес борбата за оцеляване продължава. Сградата в която се помещават читалището, киното и театъра отново има нужда от спешен ремонт. 

Кино "Влайкова“ успява да запази автентичността и уюта си въпреки предизвикателствата, пред които се изправя в своята 95-годишна история. Атмосферата в салона запечатва и спомени от детството на редица поколения. 

"Кино "Влайкова“ е специално кино, защото съм израснал тук в този квартал и това е първото кино, където съм гледал филми, където съм се влюбвал, където може би за първи път съм прегръщал момиче", подчерта актьорът Орлин Павлов. 

Прожекциите в кино "Влайкова“ започват с "Том и Джери" и с продукции от "София Филм Фест". За първи път в програмата, ще намерят място и ленти от фестивала "Кино мания“. 

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК