Комбиниране на ваксини срещу Ковид-19 - само при изключителни случаи

Смисълът е повишена ефективност на имунния отговор, обясни проф. Радостина Александрова от БАН

02.04.2021 | 13:32 Редактор: Здравко Черкезов

Комбинираното приложение на ваксини срещу различни заболявания вече е дало своят положителен ефект срещу полиомиелит и хепатит Б. 

По отношение на Ковид-19 комбинирана ваксина има, но доказано ефективна комбинация от прилагането на дози от две различни ваксини все още няма. Проучванията за това вероятно ще отнемат месеци. 

"Става въпрос за проучвания за прилагане на руската ваксина Sputnik V с ваксината на AstraZeneca, като идеята е да се комбинира една доза едната и една доза от другата ваксина. Другата комбинация, която се проучва Pfizer/BioNTech и отново AstraZeneca – идеята е да бъдат комбинирани, като смисълът е да очакваме подобна комбинация да повиши ефективността на имунния отговор", обясни проф. Радостина Александрова от БАН. 

А докато се очаква резултатът от тези клинични проучвания центърът за контрол на заболяванията в САЩ смята, че комбинация от ваксини може да се използва само при изключителни случаи. 

"Могат да бъдат прилагани Pfizer/BioNTech и Moderna - иРНК, и аденовирусната Johnson&Johnson - при изключителни ситуации", посочи вирусологът.

Всички експерти обаче са категорични, че на този етап и здравните власти и пациентите трябва да се придържат към протокола. А той е да се прилага една и съща ваксина при имунизация срещу Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК