Държавата гарантира безплатен скрининг и достъп до лечение на хепатит В и С

Програмата ще се финансира от НЗОК, през личните лекари

02.04.2021 | 11:55 Редактор: Десислава Атанасова
Държавата гарантира безплатен скрининг и достъп до лечение на хепатит В и С

Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021 – 2025), която бе приета от Министерския съвет преди 2 дни, предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г., съобщиха от пациентската организация ХепАктив и Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Хепатит B засяга 199 000, а хепатит С - 87 000 души в България, като заболяванията се предават основно по кръвен път и са водеща причина за развитие на рак на черния дроб. До момента нямаше осигурен скрининг за пациентите, което водеше до закъснение в лечението и в резултат - до 4 смъртни случая на ден от вирусни хепатити.

Скринингът ще се финансира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при личния лекар. За целта се подготвя промяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризациите. 

Програмата гарантира достъпа до диагностика и лечение, който е основен фактор за намаляване на разпространението и смъртността от вирусните чернодробни инфекции и е сред главните препоръки на СЗО към националните политики за контрол на хепатитите. Предвижда се финансиране от бюджета на МЗ за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен надзор, имунизации и изграждане на регистри.

Предвижда се промяна в Закона за здравето, с която всички диагностицирани, но здравнонеосигурени да бъдат лекувани. Тази дейност ще се финансира с трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК. Сред уязвимите групи за хепатит В и С са употребяващи инжекционни наркотици, хомо- и бисексуални мъже, лишени от свобода, мигранти, проституиращи, деца и млади хора в риск, бременни, медицински специалисти, пациенти с риск от заразяване и др.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Сериозно заболяване е хепатитът Сигнализирай за неуместен коментар