80 000 българи страдат от Хепатит С, все още няма работещ регистър

90% не подозират за заболяването

27.07.2020 | 20:23 Редактор: Калина Донкова

Тревожна статистика в навечерието на Световния ден за борба с хепатита. Около 80 хиляди българи са заразени с Хепатит С, но около 90 на сто дори не подозират за заболяването си.

Причината – болестта протича безсимптомно. Този период може да продължи дори 30 години, а при появата на първите симптоми, често е късно и пациентът е развил усложнения.

Рисковите групи са хора, претърпели операции или кръвопреливане. Татуирането, поставянето на пиърсинг и употребата на наркотици също крият голям риск.

От 3 години Националната здравноосигурителна каса покрива терапията на болните от Хепатит С в България. До момента около 4 хиляди българи са се възползвали, а при 90% от случите лечението е успешно.

Един от основните проблеми у нас остава липсата на регистър на заразените.

Данни на Световната здравна организация показват, че в Европа 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В, а близо 14 милиона са заразени с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата най-честа причина за смърт в света.

Темата коментирахме в предаването "Директно“ с председателя на Сдружение "ХепАктив“ Силвана Лесидренска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
H_gb
преди 3 години
Не при всички е безсимптомно. При увреждането на черния дроб, той започва по-трудно да върши функцията си и да има проблем с усвояването на хранителни вещества, а от там проблеми много. Ако имате някакви стомашни проблеми, диабет кожни проблеми, непоносимости към алкохол и др. и се чудите защо все сте уморени (недостиг на витамини заради недоброто усвояване) и т.н. то това е един от най-честите симптоми на хепатит ц. При хора с по-силна имунна система, той може да се проявява доста очевидно. Сигнализирай за неуместен коментар