България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"За" и "против": Трябва ли учениците да се върнат в класните стаи?

Коментар на Калина Сато и Милко Божанков в "България сутрин"

01.04.2021 | 09:11 Редактор: Жаклина Иванова

Трябва ли учениците да се върнат в училище след 12 април? Ефективно ли е онлайн обучението и доколко се отразява на психиката на децата? 

"Задължително децата трябва да се върнат в класната стая след 12 април. Друга форма на обучение е неефективна. Дистанционната не води до нищо, само до натрупване на дефицити, на психически тормоз, до липсата на социални умения, липсата на нормално съществуване на децата. Ако това продължи още малко, ще доведе до огромен пропуск на знания", заяви в "България сутрин" Милко Божанков от "Обединени родители".

На противоположно мнение по въпроса е учителят Калина Сато

"Децата не трябва да се върнат в училище. Сега не е моментът. Намираме се в пандемия, на никого не му е лесно. Всички сме в стрес. Аз не мисля, че трябва да се оплакваме. Когато му дойде моментът - ще се върнем. Нашата ваксинационна кампания не върви по начина, по който би следвало, за да сме спокойни", сподели тя пред водещите на "България сутрин" Мирослав Димитров и Мария Константинова

Според Сато децата са един от основните двигатели на вируса, наред със заведения, ресторанти и др. Калина Сато е категорична, че се намираме в държава, в която не се спазват мерките.

"Цели малцинствени групи, поради фактора бедност и невъзможност за закупуване на електронни устройства, са изхвърлени от образованието. Абсурд е децата със специални образователни потребности да учат дистанционно. Тези деца - на училище или не, играят навън заедно", настоя на свой ред Божанков. 

Калина Сато е на мнение, че в момента не става въпрос за дистанционно обучение, а за присъствено в онлайн среда. 

"Това е възможност в пандемия. Ние не казваме, че е най-прекрасният вариант. Всеки родител, който е достатъчно добре образован, може да помага на детето си до 6 клас, със сигурност", твърди тя в ефира на Bulgaria ON AIR.   

И Сато, и Божанков са на едно мнение, че редуването на присъственото и онлайн обучение е ефективно до преминаване изцяло към присъственото обучение. 

"Дефицитите ги имаме в образованието много преди пандемията. Сега не е моментът да покажем на децата си, че нас ни е страх и ние ще изпаднем в психически кризи, ако си останем вкъщи", допълни още Калина Сато. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
43 rate up comment rate down comment 5
Мама
преди 3 години
Извинявайте, ама децата, които не учат в къщи, не учат и присъствено в час. Учителите, които не се справят с преподаването в електронна среда, толкова се справят и присъствено. Родителите, които нямат време за децата си, когато са дистанционно, нямат време за тях и когато са присъствено. С тая разлика, че когато са на училище, на им се мотаят и не ги ангажират с нищо. За психическото състояние на децата основна роля играят родителите. И да, животът продължава, но само за живите! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 3 години
Не, не и не! Обучението мина в бъдещето и колкото и трудно да е е време да го приемем и да го направим работещо! Тук идва ролята на спорта и извън училищните дейности! Сигнализирай за неуместен коментар
1
27 rate up comment rate down comment 11
Хахо
преди 3 години
Като дойде вариант, който убива 10% от децата, друга песен ще пееш, Божанков. Колкото повече оставяме вирусът да се развива сред деца, толкова по-вероятно е да се получи такава мутация. Сигнализирай за неуместен коментар