Разхлабване на ограниченията: Учениците се връщат в училище от 12 април (ОБЗОР)

Oколо милион и половина българи имат имунитет, заради ваксинация или прекаран Kовид-19

30.03.2021 | 13:36 Редактор: Юлия Христова

10 дни след новия локдаун - властта обмисля да разхлаби мерките след 31 март. 

Здравните експерти препоръчват разхлабването на мерките да започне с връщането на децата в детските градини и училищата. Яслите и детските градини отварят от 5 април, а училищата от 12 април.

"Ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим с министър Вълчев", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Театрите и фитнесите ще отворят от 1 април, но при използване само на 30% от капацитета си. От 1 април отварят и откритите площи на ресторантите. Затворени за сега остават нощните заведения, моловете и големите магазини, с изключение на тези, които имат пространства на открито.

"Мероприятия на закрито не предвиждаме да се провеждат до края на април", допълни той.

Разхлабването на мерките е заради започналата тенденция към намаляване на броя на хоспитализираните с коронавирус в страната. 

"Надяваме се това да е трайна тенденция, в Кюстендил от доста време, така че се надяваме да сме в пика на третата вълна", обясни министърът.

Днес пристигнаха 51 600 дози от ваксината на Meoderna. Утре се очакват 151 000 дози на AstraZeneca, а за целия месец април се очакват общо около 700 000 дози ваксини срещу Ковид-19. Така здравните власти обещават в края на април да има толкова много ваксини, че ще може да избираме. 

"Не само че ще има ваксини, ами ще има свободен избор на ваксини. По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите, за да достигнем заветните 70%", уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Вече около милион и половина българи имат имунитет заради ваксинация или прекаран Kовид-19. Следващите два месеца основната задача е имунизационният процес да върви по всички възможни канали - през личните лекари, в електронната система и със "зелени коридори“.

"Втората половина на април ще имаме ваксината на Johnson&Johnson, която безкрайно ще улесни – не изисква хладилно съхранение и се прави само една доза", подчерта той.
 
За парламентарните избори са взети всички необходими Ковид мерки, обявиха още здравните власти. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Разхлабване на мерките трябва да има при реално постигнати резултати , а не по случаен принцип. Днес са 4500 -новите случаи, 200 - починалите , болнични места- заети, лекари - недостатъчно. Изводите си направете сами. Сигнализирай за неуместен коментар