Борисов: Разхлабваме поетапно мерките, на базата от ваксинирането и оздравелите

Премиерът подчерта, че до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини

30.03.2021 | 12:20 Редактор: Юлия Христова
Борисов: Разхлабваме поетапно мерките, на базата от ваксинирането и оздравелите

Поетапно и на базата на резултатите от ваксинирането срещу Ковид-19 и оздравелите пациенти започваме разхлабване на мерките. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в гр. Бяла, Русенско. Премиерът уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема.

Ще се разреши функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, следващата стъпка ще е при заетост на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове.

"В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че благодарение на усилията на ЕК у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000, информират от правителствената пресслужба.

"Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията“, категоричен бе премиерът Борисов.

В Бяла министър-председателят Бойко Борисов коментира и опитите на опонентите да внушават, че предстоящите след няколко дни избори няма да бъдат честни. "Тяхната единствена цел е суматоха в държавата, да няма стабилност, в тази среда единствено могат да виреят, но хубаво ли е това за държавата и за обществото“, добави Борисов. Премиерът беше категоричен, че опонентите се стремят да заливат обществото с фалшиви новини, защото реално няма какво да покажат като свършена работа. "Хората да си направят изводите, нищо повече“, добави премиерът.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца
Постепенно трябва да стане, а не юруш Сигнализирай за неуместен коментар