Критики от САЩ към България в доклада за правата на човека за 2020 г.

Говори се за цензура в медиите, името на Пеевски се споменава пет пъти

31.03.2021 | 07:31 Редактор: Жаклина Иванова

България има редица сериозни проблеми, пише в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати. Най-сериозните от тях са - независимостта на съдебната система, ограниченията, свързани с правото на свободно изразяване, овладяването на медиите, произволните арести и не на последно място - корупцията.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността.

Специално внимание се обръща на състоянието на медиите. В текста се посочва, че консолидирането на собствеността в определени олигарси влияе на редакционната политика. Отбелязват се уволненията на редица разследващи журналисти. А името на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски се споменава пет пъти.

Делян Пеевски, който официално притежава пет вестника, използва контрола си върху разпространението на печатните медии и приходите от реклама, за да осигури положително отразяване на политически фигури.

Специално място е отделено и на полицейското насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г. Конкретно споменати са случаите със студента в Хага Димитър Педев и с журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Крайно време е да се намеси някой отвън че здравата сме се оплескали и се въртим в омагьосан кръг. Сигнализирай за неуместен коментар