ЕП отхвърли критика срещу България в доклада за РСМ

Ще има ли конструктивен диалог между София и Скопие?

29.03.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕП отхвърли антибългарската поправка в доклада за РС Македония. Какво съдържа докладът и как ще повлияе на Скопие - говорим в предаването "Брюксел 1" с докладчика на ЕП Илхан Кючюк.

Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за РСМ. Тази поправка беше предложена от евродепутати от Групата на социалистите и зелените в ЕП.

Евродепутатите изразяват съжаление, че България и РСМ не са постигнали разбирателство по нерешените двустранни въпроси, като пожелават двете страни да постигнат компромис помежду си.

Те припомнят предишните препоръки на ЕП за дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или етнически произход и отбелязват липсата на напредък в тяхното прилагане.

Вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Никола Димитров изрази съжаление, че предложеният от зелените и социалистите в Европарламента текст в доклада за напредъка на Скопие е бил блокиран от Европейската народна партия и евроконсерваторите.

Никола Димитров заяви и съжаление, че са включени текстовете за дискриминацията на гражданите на РСМ, които се определят като българи.

Вицепремиерът на РСМ заяви, че след парламентарните избори в България Скопие ще продължи с усилията си за създаване на ситуация, в която София ще се присъедини към останалите членки на ЕС, за да бъде постигнат консенсус за преговорната рамка и най-после да започнат преговори за членство на РСМ.

Албания, Косово, Р Северна Македония и Сърбия трябва да продължат пътя по основните реформи, се посочва в приети от ЕП резолюции.

Цялото интервю гледайте във видеото!