Кметът на Карлово: Задължителна е демонополизацията на Здравната каса

Трябват повече държавни пари за общинското здравеопазване, смята д-р Емил Кабаиванов

30.03.2021 | 21:40 Редактор: Никола Симеонов

Третата вълна на Ковид-19 у нас е в разгара си. Болниците по градовете работят на ръба на капацитета си. Изключение не прави и град Карлово.

"В Карлово общинската болница се справя на върха на възможностите си. Легла има - проблемът е кадрови. Нашите колеги успяват с много усилия и с много себеотдаване да лекуват болните от Ковид-19. Ако общинските болници по някакъв начин бяха закрити през години, сега ударът щеше да бъде много жесток. Няма как общинските болници да минат без държавна помощ", заяви в ефира на "Денят ON AIR" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

Той разказа, че са направени дарителски кампании и са закупени много необходими уреди за ковид отделенията.

"Когато ковид болен се лекува в общинска болница, но след това се налага да премине в интензивно отделение, болницата не получава нищо за направените разходи, нека НЗОК да помисли по този въпрос. Здравното министерство трябва да отдели фонд за развитие на общинското здравеопазване", каза д-р Кабаиванов.

И бе категоричен:

"Задължителна е демонополизацията на Здравната каса".

Той каза още, че предлагат удвояване на приема на студенти по медицина и минималната лекарска заплата да бъде 2000 лв.

"Когато имаш 5,6 дежурства в месеца, разбирайте, че настоящата им заплата не може да компенсира натоварването", добави кметът пред Bulgaria ON AIR.

Той разказа още за ситуацията в Карлово. По думите му не всички спазват носенето на маските на открито.

"1300 са карантинираните в Карлово към настоящия момент - положението е тежко. На всичкото отгоре очакваме пикът да настъпи средата на април. Затова е необходимо да се ускори процесът на децентрализация. Общините трябва да имат повече възможности, освен задължения, за да могат да решават проблемите не само на здравеопазването, а и на гражданите като цяло", смята д-р Кабаиванов.

Той даде информация и за ваксинационната кампания в града.

"В Карлово има 34 лични лекари. Те имат записани над 3000 желаещи за ваксинация. С 2 екипа ваксинираме по 60 души на ден. Апелът към моите съграждани е ваксинирайте се, ако нямате противопоказания. Друг начин да се преборим с пандемията няма. Можеше да договорим повече ваксини. гражданите с право да имат избор и да преценят, коя от трите ваксини да използват. Нуждаем се в следващия месец поне от 500 000 ваксини от Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna", каза кметът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК