Медиците от общинската болница в Карлово оттеглиха оставките си

До 10 дни ще се изготви споразумение между лечебното заведение и Спешна помощ 

11.05.2020 | 22:14 Редактор: Ивет Арабова
Медиците от общинската болница в Карлово оттеглиха оставките си

Медиците от Карлово оттеглиха оставките си. Това се случи след двучасова среща между областния управител на Пловдив Дани Каназирева, директора на общинската МБАЛ "Д-р Кирил Попов“, представители на РЗИ Пловдив и на лекарите. Поводът за оставките на медиците бе откриването на приемен кабинет, който не е обезпечен с финансиране и необходимия персонал.

От днес в общинската болница в Карлово трябваше да заработи приемен кабинет, открит миналата седмица. Това обаче не се случи заради подаването на оставките на лекарите и сестрите и заради липсата на обезпечаване на това звеното.

"Решихме, че ще оттеглим оставките в името на това, че трябва да се договорим между Спешна помощ и болницата по какъв начин да ги уредим тези спорни въпроси. Трябва да ви кажа, че до този момент нито един пациент не е бил оставен в Спешна помощ без консултация от лекар, който е по отделенията", каза д-р Дориана Маринова.

На проведената среща днес беше решено до 10 дни да се изготви споразумение между Спешна помощ и лечебното заведение, което да изглади спорните въпроси.

"Явно има напрежение между двете структури и и за това се разбрахме категорично, че до 10 дни ще бъдат изготвени правила. Тепърва ще се говори как ще бъде извършвано консултирането и хоспитализацията. Дали чрез този нарочно създаден кабинет или кабинетите в отделенията", заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

По информация на директора на Спешна помощ Пловдив д-р Иван Стойнов има нужда от лекари, но докато се намерят, ако се наложи, ще се направи реорганизация, предава БГНЕС.

"Във филиала в Карлово следва да има по щат 6 лекари и 6 фелдшера – имаме 7 фелдшера и 3 лекари, т.е. ако единият фелдшер замества единия лекар имаме недостиг от двама лекари или фелдшери, два щата", каза директорът на Спешна помощ филиал Карлово д-р Иван Стойнов.

Лекарите от карловската болница са категорични, че не са в състояние да покрият работата в кабинета. Той беше открит миналата седмица след изрична препоръка на областния управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК