Една по-различна Палмова неделя за католиците в Раковски

Върбовите клонки за първи път не се раздаваха от църковните служители

28.03.2021 | 15:13 Редактор: Тодор Петров

Католическият свят отбелязва днес Палмова неделя. Тя съответства на православната Цветница, която се отбелязва седмица преди Възкресение Христово и олицетворява влизането на Христос в Йерусалим. 

В Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, молитвата започна на открито пред храма в центъра на града. След като миналата година заради коронавируса църквата беше затворена за празника, сега вярващите имаха възможност да присъстват и на литургията. 

Те влизаха при спазване на епидемиологичните мерки - с маски и ползване на дезинфектант на входа. Тази Цветница за католическата общност е по-различна и с това, че върбовите клонки за първи път не се раздаваха от църковните служители.

"Върбовите клонки, за да няма докосване до всеки, всеки сам ще си ги донесе до храма, за да бъдат осветени. Като че ли коронавирусът ни показа, че можем да бъдем дисциплинирани и по-добри. И призовавам вярващите да спазват мерките, за да не заразяват другите", сподели свещенослужителят в църквата "Пресвето Сърце Исусово" в Раковски - отец Младен Плачков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК