България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Избори на католическия Великден: Какви са нагласите на общността в Белене?

Това съвпадение може у някой да събуди някакво притеснение, но според мен няма да има проблеми за никого, каза отец Кортезе

01.03.2021 | 12:26 Редактор: Радостина Димитрова

Датата на изборите съвпада с католическия Великден. Представителите на една от най-големите католически общности у нас - в Белене - обаче казват, че празникът няма да спре желаещите да упражнят правото си на глас.

От 2012 година в църквата "Рождение на Блажена Дева Мария" служи католическият свещеник Паоло Кортезе, мисионер на Ордена на пасионерите в Италия. За десет години е много добре приет от тукашните католици и ги познава отлично.

"В Белене има няколко стотици вярващи, които участват не само за големите празници, но и с всекидневна молитва участват в евхаристията - говорим за 200-300 човека. Католиците в Белене са малко над 3000. Повече от 10% участват в живота на общността", заяви отец Кортезе.

 

Според него това, че изборният ден съвпада с католическия Великден, не е проблем и не бива да буди притеснение у хората.

"Разбира се, това съвпадение може у някой да събуди някакво притеснение, но според мен няма да има проблеми за никого! Службите не траят целия ден! Службите са един час, два часа максимално или събота на пасхално бдение или в неделя. Имаме достатъчно време да се съберем в семейството да се събираме на обяд или вечеря. И мисля, че всеки човек може да намери пет минути да отиде да гласува и да изпълнява този дълг и това право", каза отецът.

В малката общност на Белене също не виждат причина големият християнски празник да доведе до по-ниска избирателна активност. 

Отец Кортезе е категоричен, че добрите граждани трябва да подкрепят демокрацията и да упражнят правото си на глас, както и че за истинските християни Великден е всяка неделя.

Вижте повече в репортажа Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Гласува се за 10 минути с чакането. Надали е проблем. Сигнализирай за неуместен коментар