Европа затяга здраво мерките с наближаването на католическия Великден

Германия, Франция, Полша, Белгия и Испания се борят с разпространението на вируса

28.03.2021 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

С наближаването на католическия Великден властите в Европа затягат противоепидемичните мерки.

Берлин въвежда задължителен PCR тест, за да може да се влиза в магазините. Жителите на германската столица ще трябва да покажат отрицателен тест, за да могат да влязат в повечето магазини за търговия на дребно от сряда. Изискването не важи за супермаркетите, аптеките и дрогериите. 

За да работят, служителите в музеи и фризьорски салони също ще трябва да предоставят отрицателен тест за коронавирус. 

Началникът на кабинета на канцлера - Халге Браун, заяви, че трябва да се намали броя на инфекциите през следващите седмици или се рискува да се появят нови мутации на вируса. 

Според Браун в регионите, където броят на случаите на 100 000 души през последните седем дни е над 100, са нужни допълнителни ограничения. Очакванията са ситуацията да се подобри през май, благодарение на ваксинацията и затоплянето на времето. Според германския здравен министър е нужно строго затварянето две седмици, за да се овладее скокът на случаите. 

По-рано тази седмица правителството на Ангела Меркел се отказа от плана си за затягане на ограниченията за католическия Великден. А в Полша от днес до 9 април затварят големите магазини, които не продават хранителни стоки. Няма да работят и детските градини. 

В Белгия до 19 април затварят училищата, а събиранията се ограничават до максимум четирима души. Рестрикции въведе и Франция, която затегна контрола на летищата и магистралите в 19 региона на страната, в това число и Париж. Влизането от Франция в Испания ще става само с представяне на негативен PCR тест. 

В Барселона проведоха експеримент с допускането на 5 хиляди души на концерт. Проявата беше одобрена от здравните власти. Преди концерта всички са преминали през бързи тестове. Не е имало изискване да спазват дистанция на трибуните.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК