Лечението на Ковид-19 с "дексаметазон" провокира неоткрит досега диабет

"Не може да се проследи истинската заболеваемост", заяви ген. Венцислав Мутафчийски

25.03.2021 | 11:08 Редактор: Искра Ангелова
Лечението на Ковид-19 с

В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и "дексаметазон" се провокира неоткрит досега диабет. На повечето болни това е преходно състояние, включително и високо кръвно. Това е страничен резултат от лечението, съчетано с директното действие на вируса, така си го обясняваме ние. Това заяви началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на НОЩ .

Той подчерта, че в период от около 3 месеца след изписването на болните този диабет изчезва. 

"При по-възрастни болни имаме потвърждаване на неоткрит диабет, който става доста явен след преболедуването и те запазват лечението си за него до живот", допълни той.

"Миналата година по това време търпяхме доста критики дали откриваме всички болни. Тогава единствената ни мярка, която беше обективна, дали има увеличение в общата смъртност. Оказа се, че в първите 6 месеца за м.г. има намаление на смъртността с повече от 5%. Смъртността отговаря на заболеваемостта, която ние не сме установили. Има една скрита заболеваемост, която е неоткрита. Много хора пращат един член от семейството да се тества - този, който е най-зле и има нужда от болнично лечение, а останалите не тестват. Но и те са болни", каза още ген. Мутафчийски.

Шефът на НОЩ посочи, че при такова дифузно разпространение не могат да се проследят епидемиологичните вериги.

"Не може да се проследи истинската заболеваемост. Ако имахме възможност да тестваме цялата популация, със сигурност ще влезем в статистиката на другите държави, няма да е чак толкова", допълни той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 0
Контактен
преди 8 месеца
Защо хората от семейството не се тестват? Защото РЗИ спи и не търси контактните лица. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца