Здравният министър: И преди Ковид-19 България беше на водещите места по смъртност

Правим под средното европейско ниво тестове, заяви Костадин Ангелов

25.03.2021 | 10:58 Редактор: Тодор Петров
Здравният министър: И преди Ковид-19 България беше на водещите места по смъртност

България и преди Ковид-19 също беше на водещите места по смъртност в света. Първата причина са сърдечно-съдовите заболявания, втората причина са раковите заболявания. 

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб.

Реализира се голям проект на национално ниво, който включваше оборудването на всички лечебни заведения в страната с техника за диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания. Може би трябва да минат десетки години, за да усетим ефекта от този тип дейност, посочи той. 

Много малък процент от инсултите в страната стигат навреме до адекватна медицинска помощ. Прави се национална програма за създаването на обучителен център, ще се създаде допълнителен експертен съвет, за да подобрим демографските показатели на българските граждани, стана ясно от думите му.

След изборите на 4 април здравният министър ще представи линия на човешкия живот, за да бъдат подобрени демографските показатели на нацията за 10-15 години напред.

"Беше изнесено проучване, което показа, че България е на второ място по смъртност по отношение на броя на заразените. Това е така, защото страната ни прави под средното европейско ниво тестове. Най-вероятно сбъркахме, когато казахме, че искаме да тестваме всички деца в училищата. Целта ни беше да можем да имаме по-голям брой тестове и преценка на картината", обясни министър Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Намерил какво да изтъква. Това пак са камъни във вашата градина, министре. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години