Проф. Борис Богов: Ковид-19 отдавна е в политиката

Лекарите вече не влизат в ковид-отделенията, въпреки заплащането, каза шефът на „Александровска“

22.03.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува директорът на „Александровска болница“ проф. Борис Богов

Има ли логика 10-дневният локдаун от медицинска гледна точка?

От медицинска гледна точка, може би не 10, а 20 дни. Определено подозирам, че ще бъде удължен този срок. Всичко е въпрос на числа, на цифри, които към днешна дата виждате какъв е процентът на новозаразените, едва ли след 10 дни този брой ще бъде по-малък.

Не бих искал да коментирам политически теми, например изборите. Те идват и си отиват. Има много други неща, които създават напрежение в обществото. Тези 10 дни засягат много хора, да не кажа всички. Само преди няколко дни някои от секторите отвориха, учениците се върнаха на училище... Може би, малко по-леко се приема, когато се чуе цифрата 10...

Не се ли политизира темата с коронавируса? Трябваше ли да отваряме?

Темата отдавна е политизирана. Ковид-19 отдавна е в политиката. Не само в България, а в световен мащаб. Това е една пандемия, която обърка света по отношение на здравето и по отношение на икономиката. На много икономики им предстои фалит.

Защо мерките при нас бяха по-либерални?

България е бедна страна. Не можем да си позволим пълен локдаун 1 или 2 месеца, защото ще фалират сектори. България не е в качеството си на големите европейски страни, каквито са Франция, Германия, Австрия, въпреки че по население сме близки... Това може би е единственият проблем, поради който у нас никога не е имало пълен локдаун.

Не си ли научихме урока от ноемврийския ужас?

Българинът е опортюнистично настроен. Каквото се казва, той прави наопаки. Колко пъти се говори едно и също - спазвайте дистанция, носете маски... Никой не спазва мерките. И защо? Напук.

Трябваше ли да се подготвим?

Няма как да има само ковид-болници. Иска се персонал за това. Искат се хора, които са анестезиолози, реаниматори - това е една атрактивна специалност и колегите са доста малко. И те не са добре платени. Никой не е добре платен. Колеги, които влизат да работят в ковид-отделенията са допълнително финансирани от европейски програми с 1000 лева заради ситуацията. Трябва да ви кажа, че сега в третата вълна, вече не желаят да влизат в отделенията, въпреки тези 1000 лева. Ако 1000 лева в началото са били достатъчни, то вече не са.

Как намерихте доброволци?

Разчитаме на студенти по медицина – 4-ти или 5-ти курс или по-малки. Александровска болница е основното звено на Медицинския университет, най-голямата болница. Имаме вече желаещи, всеки ден идват по 2-ма или 3-ма колеги, които питат и се интересуват от това, дали да влязат или не.

Какъв е капацитетът на ковид-отделението на "Александровка болница"?

До миналата седмица 300 легла, сега вече е 360 легла по заповед на директора на РЗИ. От тези 360 легла, 312 са за средно тежки случаи и 48 са интензивни.

Колко са тежките случаи към момента, които са на апаратна вентилация?

На апаратна вентилация са 32-ма, средно тежките са около 142-ма. Може да са станали и повече.

Цялото интервю гледайте във видеото!