Над 20 часа без следа от сноубордиста, искат разрешение от Google да проследят телефона му

В района има паднала лавина, момчето може да е под нея

22.03.2021 | 13:44 Редактор: Десислава Атанасова

Продължава издирването на 34-годишния сноубордист от София, който изчезна в местността Бодрост над Благоевград. Мъжът е в неизвестност от почти 20 часа. Затова за първи път спасителите ще поискат разрешение от централата на Google в Ирландия за проследяване през приложенията в телефона на мъжа.

34-годишният мъж изчезва внезапно, докато се спускал по пистите в Рила заедно с група приятели. След като не пристигнал на мястото, където се чакали, приятелите му започват да го търсят по телефона, но той не отговарял, затова в късния следобед търсят помощ от планинската служба в Благоевград.

"Групата са били няколко човека, също така горе има днес паднала голяма лавина на първия улей, който е успореден с писта, където също има диря от влизане и със сноуборд и със ски, но дали е там не може да се каже", коментира планинският спасител от Благоевград Георги Ботев.

Два екипа спасители търсили изчезналия мъж до полунощ, но безуспешно. В района има паднала лавина. Притесненията са, че може да е под нея. На сутринта акцията продължи с подкрепление на доброволци и приятели на сноубордиста.

"Пет човека са неговите приятели, доброволци има около 15 човека. Това са най-трудните акции, а те са трудни поради простата причина, че трябва да прегледат огромен район", обясни спасителят от пистовата служба Красимир Стоянов.

Пристигат и спасители от Банско с кучета. Ще търсят в участъка с лавината. 

"С рекодетектор очакваме колеги от София - с такъв специален детектор, който засича метали, може да засече борд. Не можаха да ни дадат точни координати на телефона, районът е огромен, 4-5 км е дълга пистата с дерета навсякъде. Снощи до 1 часа сме търсили в тъмното", допълни още Ботев.

Изчезналият мъж не е имал лавинен уред, което прави намирането по-трудно.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК