Ибряма вижда двоен стандарт при държавните помощи за музикантите

Компенсациите важат само за няколко жанра

19.03.2021 | 21:59 Редактор: Калина Донкова

Виртуозният кларинетист Иво Папазов - Ибряма заговори за двоен стандарт при отпускането на държавните помощи за музикантите в условията на пандемията от Ковид-19. По думите му за т.нар. "творчески стипендии" могат да кандидатстват само поп, рок и джаз музиканти, а колегите му, които изпълняват фолклор или класическа музика, са ощетени.

Музикантът пусна публикация в социалните мрежи.

 "Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Мои приятели ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя за да им помогна. Затова наскоро много се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други, за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо!

Днес обаче разочарованието ми е много голямо. Оказва се че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал че съм Джими Хендрикс на кларинета. Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти. Създал съм стил, който бе наречен балкански джаз или фолк-джаз.... но нима е редно, музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали?

Нима народните музиканти не заслужават подкрепа? Искам да помоля всеки, който прочете това да го сподели и да предупреди управляващите, че това отношение е нередно и обидно. Народните музиканти са дали много на България. Не ги забравяйте!", написа той.

На 10 март кабинетът одобри 4 267 250 лв. от държавния бюджет за финансова подкрепа на "индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на музикалното изкуство". Парите ще бъдат отпускани през Национален фонд "Култура" чрез кандидатстване.

Според министъра на културата Боил Банов всеки музикант би могъл да подаде документи, а еднократната помощ в размер на пет минимални работни заплати, ще достигне до над 1000 музиканти.

Ибряма коментира темата в ефира на предаването "Директно".

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК