Криза с Ковид леглата и персонала в болницата в Свищов

Пациенти се препращат към други лечебни заведения

19.03.2021 | 17:59 Редактор: Десислава Атанасова


Ръст на приетите пациенти в болници. От две седмици напливът от пациенти в Свищовската болница е огромен. Ковид отделенията са препълнени, като за разлика от есента, сега пациентите са по-млади хора.

"Притеснени сме, защото натискът е огромен! Нещата се повтарят, за съжаление с нова и по-голяма сила от ноември и декември, аз тогава мислех, че е пикът и няма повече накъде, но за съжаление, това се повтаря", заяви пред Bulgaria ONA AIR, главната сестра на МБАЛ -Свищов, Ваня Ламбева.

Голяма част от медицинския персонал е напуснал, а в отделенията отново четирима студенти по медицина, които даваха дежурства и през декември.

"Третата вълна се усети и е не по- малка страшна от втората. Нямаме повече капацитет за още пациенти, в момента сме на горна граница! Имаме две или три места, и ако има по-тежки случаи, се изпращат в други лечебни заведения, тъй като ние не можем да им осигурим адекватна грижа. Като тенденция- все повече се смъква възрастта- вече имаме 30-год, 28 годишни 40- годишни, което е притеснително, разказва студентът по медицина Димитър Николаев

В болницата няма отделение по реанимация. Затова се налага по-тежките случаи да се препращат към други лечебни заведения.

Натоварването на медиците е огромно, а недостигът на кадри е осезаем. Този възрастен мъж се опитва да разбере повече за състоянието на 93-годишната си майка, приета с температура.

"Не мога да разбера, защото не ме пускат, никой нищо, никаква информация. Кой не иска майка му да се оправи, всеки иска. И за това желая на всички да се пазят най-вече" каза мъжът. 

За разлика от втората вълна на Ковид-19, сега близо половината от медиците в Свищовската болница вече са имунизирани, а други са преболедували. Тогава се наложи и кметът на Свищов да влезе като доброволец в ковид-отделението.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК