Студенти по медицина влизат на помощ в Свищовската болница

Общината им предоставя и жилища, където да се настанят

21.11.2020 | 16:12 Редактор: Радостина Димитрова

Продължава да е усложнена обстановката в Свищовската болница, която остана без лекари и медицински сестри.

От днес студенти по медицина влизат като доброволци в лечебното заведение. Това беше и обещанието на здравния министър проф. Костадин Ангелов при посещението му в Свищов.

Студентите ще помагат, колкото могат, но казват, че са готови да работят и денонощно. Общината им предоставя и жилища, където да се настанят.

Мария Василена Богомилова е студент в Медицинския университет в Плевен. Готова е да дава и нощни смени в болницата, за да помага в Ковид отделението. Казва, че не се страхува от вируса.

"Да, голям е рискът, няма застраховани от вируса в каквато и възрастова група да попадате, но щом няма достатъчно лица и хора, все пак трябва да помогнем", посочи Мария Василена.

Бъдещият доктор Димитър Николаев е трети курс студент по медицина. От Свищов е и е съпричастен с кризата в местната болница.

"Имах съвети със семейство, с приятели и накрая просто една капка трябваше и се реших. Още преди два дни се записах, днес ми казаха да дойда и най- вероятно утре влизам. Въпреки че съм от Свищов, предоставиха жилище, за да мога да съм далеч от хората. И като цяло поне два месеца ще бъда далеч от всякакъв живот", обясни Димитър. 

А от общината благодарят на всички студенти, подкрепили болницата в Свищов.

Към днешна дата в болницата в Свищов се лекуват 23-ма души, диагностицирани с коронавирус, но броят на заразените ежедневно нараства. В подкрепа на лечебното заведение в почивните си дни се включи и кардиолог от Павликени. Трима лекари интернисти също са разпределени да лекуват болните.

Кметът на града Генчо Генчев споделя, че ситуацията в болницата продължава да е усложнена, но се опитват да се справят и да обгрижат всеки пациент.

"Телефонът ми звъни 24 часа и на мен, и на управителя, от пациенти и техни близки. Ситуацията според мен не е никак добра. От спешният център през целия ден пристигат хора. Днес отново е доброволката докторката от Павликени, която е на дежурство от снощи. Опитваме се да привлечем още един лекар, който да влезе постоянно в лечебното заведение", заяви кметът.

Още двама студенти са готови да станат доброволци в болницата. От лечебното заведение се надяват все повече специалисти да откликнат на призива за помощ, а общината се ангажира да обезпечи престоя на медиците в Свищов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК