Продължава масовата имунизация с AstraZeneca у нас (ОБЗОР)

Ще работи и е-регистърът за запиване на часове

18.03.2021 | 21:49 Редактор: Никола Симеонов

Ваксинацията с AstraZeneca отново е разрешена у нас. От утре се възобноявяват имунизациите с препарата. Очаква се да започне да работи и регистърът за записване на часове. Решението идва след като Европейската комисия по лекарствата излезе със становище, че ваксината AstraZeneca е "безопасна и ефективна“ и ползите надвишават всички рискове.

Становището на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна, тази вечер беше потвърдено и от българската агенция по лекарствата. 

"Важната новина е, че е потвърдено положителното съотношение полза – риск за ваксината. Беше направен изключително подробен анализ както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след разрешението за употреба и те реално показват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана в условията на тази пандемия", заяви изпълнителният директор на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

За това от утре у нас се подновява имунизацията с оксфордската ваксина. 

"На този етап имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утрешния ден да може да бъде прилагана ваксината, както и във всички останали европейски държави", добави Кирилов.

"От утре стартира отново работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал", каза от своя страна заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Изследванията върху ваксината сочат, че няма данни за сериозни странични ефекти. 

"Остава една малка, сива зона на съмнения. Тази сива зона касае много редки случаи на изключително специфични синдроми, които включват малък брой тромбоцити и образуване на кръвни съсиреци. Ние нямаме в съобщенията в България никаква реакции, които да наподобяват на това, за което става дума", каза д-р Мария Попова от Агенцията по лекарствата.

А за възобновяването на имунизацията вече е създадена организация във ваксинационните центрове и РЗИ-тата, увериха от здравното министерство.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК