Eрозия на скалите е причината за новото срутище край Искърското дефиле

Движението беше възстановено днес

18.03.2021 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Ново срутище в района на Искърското дефиле. Късно снощи скална маса затвори пътя Своге-Ребърково в района на Елисейна. Пътят остана затворен и днес.  

В сряда вечерта тонове скална маса се изсипват и затварят част от пътя  през Искърското дефиле. 

Пострадали няма, но заради срутището движението по пътя Своге-Ребърково е невъзможно за часове. Причината, според експертите, е ерозия на скалите.

"Водата играе голяма роля за срутването на скалите, тя влиза между фугите, водата влияе на ерозионните процеси, имаше много валежи. В този район през целия ден ще работим, за да се не получи повторно срутване на скална маса", каза директорът на Областно пътно управление София Румен Сачански.

Опасните надвиснали скали бяха проверени от геодезисти.

Алпинисти обрушват и обезопасяват скалата. Заради срутището пътят беше затворен.

Николай е шофьор на работнически автобус. Заради затворения участък, работещите от Елисейна в Своге трябваше да преминaват пеш в района на срутището.

В късния следобед движението в беше възстановено. Очаква се в най-скоро време да бъдат поставени и обезопасителни мрежи.

Ден по-рано отново заради срутище за часове беше  спряно движението по в района на Лакатник. А в края на януари, заради огромна скална маса, преминаването в част от Искърското дефиле беше невъзможно за близо седмица. На място тогава пристигна и премиерът Бойко Борисов, който обясни, че борбата с природата и скалните процеси е трудна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК