Къща е пред срутване след изкоп на строеж в центъра на Добрич

Заради нарушения в обекта е се срутил и гараж

09.03.2021 | 18:55 Редактор: Никола Симеонов

Гараж падна, а къща е пред срутване, при изкоп на нов строеж в центъра на Добрич. Сигнал за инцидента е подала потърпевшата собственичка на пострадалия имот.

Още при започване на строежа, който е на границата с къщата на Миглена Славова, тя е поискала гаранция за сигурност на имота си на ул. "Колю Фичето" № 6.

"Строежът е възложен на фирмата на Николай Бончев. Става въпрос за четириетажна жилищна сграда, която има разрешение за строеж, издадено през миналата година.", съобщи зам.-кметът Пенчо Керванов. 

Николай Бончев категорично отказа да поясни пред камера как се е стигнало до инцидента, но отхвърли съмненията за допусната грешка. Оказва се, че в строителните книжа липсва указание за укрепване на изкопа за подземни гаражи на новата кооперация. 

"Дори и да има пропуск на проектанта в техническата част, строителят е трябвало да следва алгоритъма за работа при масов изкоп", добави Керванов.

Междувременно строителят предприе укрепване на изкопа, но това не утешава обитателите на граничния имот. 

"Ще бъде издадена заповед за спиране на строежа", заяви началникът на РДНСК инж. Ивелина Колева след проверка на обекта, която констатира аварията. 

Ще бъде свикана и комисия от външни експерти, които да обследват защо се е стигнало дотук.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК