Въпреки мерките: Този ресторант в София няма да затвори

Собственичката му се връща от чужбина у нас, за да развива бизнес, а държавата ѝ взима повече, отколкото ѝ дава

18.03.2021 | 18:30 Редактор: Ралица Братанова

10-дневен локдаун в цялата страна, заради третата вълна на коронавируса, предлагат здравните власти. По-строгите мерки ще влязат в сила в понеделник. Затворени ще бъдат ресторанти, молове, училища и детски градини.

Част от заведенията вече обявиха, че искат да отворят след 11 дни, а търговците на дребно поискаха помощи.

През 2011 г. Росица Коцева се връща от чужбина, за да сбъдне мечтата си в България. И го прави. Отваря собствен диетичен ресторант. Освен сърцето си в него влага и всичките си спестявания, тегли и ипотечен заем.

Близо 10 години всичко работи по план. Но и Росица не очаква много. Иска единствено доволни клиенти и достатъчно приходи, с които да покрива разходите си и да плаща на 6-членния си персонал. Последната година обаче светът ѝ рухва. 

"За цяла година сме получили 14 000 лв. за 5 човека, това не включва мен и майка ми, с които трябва да платим на хората, защото оборота от доставки е не повече от 1,2 процента от целия оборот", разказа тя.

В ситуацията без изход Росица решава да се опълчи на системата. Въпреки забраната тя няма да затвори ресторанта си в понеделник. 

"Аз не поставям ултиматуми, защото аз не съм терорист, аз съм просто човек с малък бизнес. За някои сме просто една супа, за някои сме просто една кръчма, за хората, които работят това - препитание. Докато не си получа парите, аз нямам избор да не работя, защото имаме доста, клиенти, които ни подкрепят", коментира тя.

По нейни изчисления от началото на пандемията държавата ѝ е взела два пъти повече от това, което и е дала, а именно 22 хил. лв. за осигуровки. 

Разходите си вървят, държавната помощ се бави, затова тя ще продължи да работи с помощта на приятели и клиенти. 

Заради това, че ресторантът на Росица е диетичен, държавата дълго време отказва да го подпомага, защото го разглежда като консултантска агенция.

Въпреки това до седмица от НАП ще отговорят дали ще получи пари за последните 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК